Lidt baggrund
I USA er det blevet konstateret, at ud af 7.100 æblesorter, der voksede i USA i 1800 tallet eksisterer mere end 6.800 ikke mere. Dvs. der er kun 300 sorter tilbage I hele USA.
Tallene er fra ”The global Crop Diversity Trust” ( en slags genbank), som har til opgave at bevare bla. gamle æblesorter for fremtiden. De skal opbevares inde I et stort bjerg på Svalbard.
I Danmark er det ligesådan. Ritt Bjerregård skriver i sin æblebog, at status i Danmark i dag er lig den i USA. Der er et dansk æblemuseum kaldet ”Pometet” ( ligger i Tåstrup), som har en meget omfattende sortsamling - der er bl.a. ca. 750 æblesorter, hvoraf ca. 250 er danske. Der var oprindeligt over 1000 danske sorter. Den nu afdøde professor i frugtavl - Anton Pedersen - indsamlede i 1940'erne & 50'erne et stort antal sorter, og i 1956 blev træer etableret på de nuværende lokaliteter i Tåstrup. Der knytter sig også en kulturhistorisk interesse ikke mindst til æblesorterne, hvoraf mange er mere end 100 år gamle. Nogle sorter, som f.eks. "Gråsten", er endog mere end 300 år gammel. Samlingen fungerer som genbank.
Det er bla. baggrunden for at vi har valgt at have så mange forskellige sorter I vores plantage. Vi yder altså et lille stykke kulturarvsarbejde.
Men vi har nu også så mange forskellige sorter, fordi flere at sorterne kun kan bestøves, hvis de bestøves af tre til fire andre æblesorter.
Mange ældre mennesker spørger mig tit om jeg/vi ikke har Pilippa, Bodil Nedergaard, Ananas eller den eller den sort. En sort de husker smagen og duften af fra deres barndom og ungdom, og som de har en utrolig lyst til at smage igen. Når de så spiser sådan et æble kommer der julelys I øjnene. Mange erindringer dukker op: ”Jeg spiste æblet I min farfars have I Rødovre. Vi sad under træet. Farfar sad der og farmor der. Det var en tradition hvert år.” Og der kommer meget mere. Mange, mange erindringer dukker op fra fortiden. Og som regel nydelsesfulde, glade og positive oplevelser.
Hos mange unge er situationen desværre lige modsat. De kender kun smagen og duften af de grønne langtidsholdbare Granadaæbler fra Brugsen. De har aldrig smagt Philippa eller Bodil Nedergaard. Så de skal til at lære at nyde duften og smagen af et godt æble.
Det er også en del af formålet med at dyrke så mange sorter I vores have. Det fremkalder glæde og positivitet at spise et velduftende og velsmagende æble. Det er nydelsesfuldt i ordets bedste betydning.